سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دانش دو گونه است : دانشی که مردم ناگزیر از فراگیری آن هستند و آن رنگ[ ظواهر [اسلام است و دانشی که مردم اجازه دارند آن را واگذارند و آن قدرت خداونداست . [امام علی علیه السلام]

بصیر

حجت‌الاسلام احمد رهدار استاد گروه مطالعاتی غربشناسی که بنده هم عضو آن گروه هستم ،مصاحبه ای جالب با خبرگزاری رسا در خصوص نقد اندیشه های سید جمال الدین اسد آبادی داشته اند که خواندن آن  برای شما خالی از لطف نیست :

سیدجمال‌الدین اسد‌آبادی مشعلی در تاریکی کشورهای اسلامی است

رسا، سرویس سیاسی ـ‌‌‌‌‌‌ حجت‌الاسلام احمد رهدار، استاد حوزه و دانشگاه و پژوهشگر اندیشه سیاسی اسلام در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا به نقد اندیشه‌های سید‌جمال‌الدین اسدآبادی پرداخت.

س: به نظر شما اهمیت سید جمال‌الدین اسدآبادی در تاریخ سیاسی معاصر از چه جهت است؟
ج: سید جمال بی شک از مردان بزرگ تاریخ معاصر است، چرا که در دوران افول و عقب ماندگی کشورهای اسلامی مشعلی در سیاهی‌‌های جهان اسلام بود. شخصیتی که اندیشه اتحاد اسلام و بیداری اسلامی در جهان اسلام به نوعی در گرو تلاش‌های وی است.
س: به نظر شما دلیل همیاری نکردن علمای بزرگ شیعه با سید جمال‌الدین چه بود؟
ج: سید جمال اندیشه‌ها و روش‌های ویژه‌ای داشته که با شیوه‌های عالمان اصلاح‌گر شیعی متفاوت بوده است. شاید دلیل این امر این بوده که سید جمال الدین دانشمند جامعه شیعی نبوده است. در زمان زندگانی سید جمال، بزرگانی وجود داشتند که سید از شاگردان درجه سه آنها به شمار می‌آمده است، مانند مرحوم میرزای شیرازی. برای همین هرچند سید جمال در میان اهل سنت دانشمند بزرگی بوده، ولی در میان شیعیان و در مرکز حوزه‌های شیعی نمی‌توانسته شخصیت بزرگی باشد. وی در قاهره، استانبول، پاریس و لندن برجسته و نامدار است، چرا که در آنجا علمای بزرگ شیعه وجود نداشتند. پس می‌توان گفت رتبه و مرتبه سید در جهان شیعی آن قدر برجسته نبوده که همراهی و همیاری بزرگان صاحب اندیشه را در پی داشته باشد.

شیعیان در عتبات عالیات و در سامرا یک مکتب فکری داشتند که از نظر علمی و سیاسی در اوج بود و در نتیجه بیداری علمای شیعه فرسنگ‌ها جلوتر از سید جمال حرکت می‌کرد. میرزای شیرازی تنها یک مرجع دینی نبود. یک مرجع سیاسی و بنیان‌گذار اندیشه تحریم در جهان اسلام بود. شاگردان او هر کدام سر حلقه یکی از نهضت‌های بزرگ ایران و جهان اسلام شدند. علمایی که آن زمان در ایران بودند از نظر فکری، علمی و سیاسی بسیار بالاتر از سید هستند. بنابراین اگر سید در این منطقه اسلامی بزرگ نیست به خاطر این است که از نظر علمی شخصیت بزرگی نبوده و علمای فراوانی در آن زمان نسبت به مسایل سیاسی از سید جلوتر بودند. سید جمال تنها از نظر ارتباطات و آگاهی‌های سیاسی نه در بینش و دانش سیاسی از علمای زمان خود جلوتر بوده و بزرگی او هم به دلیل این جنبه شخصیتی‌اش است. سید جمال مبارز خوب و راستگویی است، ولی از نظر فکری و روش کار نمی‌توان ارزیابی خوبی از او داشت. به عنوان مثال سید جمال خط مشی اصلاح‌گری اجتماعی‌اش بر خلاف همه عالمان بزرگ شیعه بوده است به گونه‌ای که عالمان بزرگ شیعه هنگامی که می‌خواستند یک حرکت اسلامی، اجتماعی کلان ایجاد کنند، به سراغ مردم می‌رفتند، ولی سید جمال هیچ گاه یک عالم مردمی نبود.

س: از نظر فکری و سیاسی، اندیشه‌های سید جمال هم‌اکنون تا چه میزان ظرفیت الگوبرداری دارد؟
ج: سید جمال مرد بزرگی است که اندیشه‌های بسیار بالایی هم دارد، ولی کار بزرگ تنها با اندیشه خوب به نتیجه نمی‌رسد و برای ثمربخش بودن روش درست هم می‌خواهد. اندیشه‌های سید برای امروز می‌تواند یک درس باشد، ولی شخصی با ویژگی‌های سید برای این روزگار کارآیی ندارد. امروزه به بیش از سید جمال نیاز است، چرا که روشش مردمی نبود. اگر سید جمال یک دانشمند مردمی بود، زمانی که وی را گستاخانه از حرم عبدالعظیم(ع) خارج و تبعید کردند، شورش‌های مردمی بزرگی به پا می‌شد، همان طور که با تبعید میرزای آشتیانی، مردم تهران راهپیمایی بزرگی به پا کردند، چرا که میرزای آشتیانی یک مجتهد مردمی بود.
امروز کسی که تنها اندیشه‌های سید جمال را داشته باشد، مفید نیست، بلکه کسی مانند حضرت امام خمینی(ره) که اندیشه‌اش در اوج است و هم‌زمان در رأس هرم قدرت است و از سوی دیگر با مردم است و همراه با آنان حرکت می‌کند.
سید جمال بنیان گذار روشی است که امروزه به عنوان اصلاحات از آن یاد می‌شود. این شیوه، بیمار است، ولی روش دیگر که شیوه اصیل دینی است، بنیان‌گذار و رهروان آن از 150 سال پیش تاکنون میرزای شیرازی، شیخ فضل‌الله نوری، مدرس و حضرت امام خمینی(ره) بودند. این شیوه در سطح مرجعیت است، دستگاه منسجم فکری دینی دارد در برابر غرب هم منفعل نیست. این شیوه توانسته انقلاب اسلامی ایران را به وجود آورد.
به هر حال گنجایش تکامل تاریخی ما در پایگاه انقلاب اسلامی به گونه‌ای است که دیگر نمی‌توانیم با سید جمال حرکت کنیم، چرا که به برکت رهبران دینی هوشیار، رشد کرده‌ایم، حتی طرح همبستگی اسلامی که امام خمینی(ره) ارائه دادند، بسیار پیشرفته‌تر از طرح سید جمال است. بنابراین در تمام مباحث دیگر هیچ نیازی به سید جمال نداریم، ولی این مطلب، چیزی از جایگاه سید جمال نمی‌کاهد، چرا که رشد امروز ما به کمک گفته‌ها، اندیشه‌ها و تجربه‌های سید جمال است.



بصیر ::: دوشنبه 86/1/27::: ساعت 10:26 عصر

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
>> بازدیدهای وبلاگ <<
بازدید امروز: 59


بازدید دیروز: 2


کل بازدید :140376
 
 >>اوقات شرعی <<
 
>> درباره خودم<<
 
 
 
>>لوگوی دوستان<<
 
>>اشتراک در خبرنامه<<